Lyssna på sidan Lyssna

Stödinsatser riktas till näringsliv och 70-plussare

Publicerad:

Uppdaterad 26 mars klockan 10.00

PRESSMEDDELANDE: För att lindra effekterna av coronaviruset har Sävsjö kommun tagit beslut om riktade stöd till det lokala näringslivet. Samtidigt riktas en rad stödjande insatser till de invånare som är 70 år eller äldre och som utpekats som riskgrupper.

Delar av näringslivet i Sävsjö kommun har flaggat för likviditetsbrist kopplat till coronasmittan. Med start idag erbjuds det lokala näringslivet i kommunen följande omedelbara stödinsatser:

  • Erbjudande om framskjuten hyra till hösten 2020 för privata hyresgäster i kommunala fastigheter.
  • Fakturor för taxor gällande uteserveringar skjuts fram till juli för samtliga företag.
  • Faktureringen för samtliga möjliga kommunala årstaxor som berör näringslivet skjuts upp tills att nytt beslut fattas i respektive nämnd.

Ytterligare stödinsatser är dessutom under politisk behandling, såsom en förstärkning av det befintliga hemsändningsbidraget som syftar till att trygga varuförsörjningen för boende i glesbygd.

Det finns även flera nationella stödinsatser. Regeringen har tagit fram ett åtgärdspaket som bättre är anpassat för mindre företagare med upp till 30 anställda. Förslaget innebär bland annat en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifter, lånegaranti, tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, anstånd med skatteinbetalning och möjlighet att få tillbaka betald preliminärskatt för 2019.

Läs mer om stöden på verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som är 70+

Invånare som är 70 år och uppåt har utpekats som en riskgrupp från bland annat Folkhälsomyndigheten. Nu stärker Sävsjö kommun informationen till målgruppen. Hemsidan utökas med mer fakta och ett riktat utskick via brev är på väg till alla som är 70 år eller mer innevarande år.

Från och med idag förstärks även Sävsjö kommuns telefonväxel under samtliga vardagar från klockan 13.00-15.00. Då är alla äldre välkomna att ringa 0382-15200 för att få utökad information om kommunens arbete mot coronasmittan, men även praktiska råd om vart man själv kan vända sig om man exempelvis önskar få hjälp med mat och handling. Sjukvårdsfrågor kommer naturligtvis hänvisas till Vårdguiden 1177 även fortsatt.


Vid frågor kontakta:

Näringsliv:
Kristin Nilsdotter Isaksson, planerings- och utvecklingschef
0382-152 30, kristin.nilsdotter-isaksson@savsjo.se

70+ och övriga frågor:
Pierre Klasson, kommunikationschef
0382-151 03, pierre.klasson@savsjo.se

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.