Lyssna på sidan Lyssna

Rapport från kommunstyrelsen 31 mars

Publicerad:

Flera företag i Sävsjö kommun påverkas kraftigt i spåren av coronavirusets spridning. För att underlätta för det lokala näringslivet har därför getts möjlighet till bland annat uppskov för en del taxor, avgifter och hyror.

När kommunstyrelsen under tisdagen hade sammanträde beslutades att förstärka dessa åtgärder med ett särskilt företagspaket. I detta finns en uppmaning till kommunala bolag att ge hyresanstånd till företagshyresgäster som har betalningssvårigheter kopplade till det nu rådande läget. Utvecklingsavdelningens budget förstärktes med 400 000 kronor. Detta för att kunna göra snabba stödåtgärder inriktat framförallt mot mindre företag.

Sävsjö kommun står inför en stor utmaning i att hantera en trolig ökad smittspridning. Kommunens personal kommer under en period att få hantera nya, krävande uppgifter och kommunstyrelsen beslutade därför att som en extra uppmuntran till alla anställda avsätta 300 000 kronor för en personlig påskgåva. Denna kommer ges som ett tidsbegränsat presentkort som kan användas för betalning till lokala butiker, frisörer, caféer, hantverkare och annan service. Företag som i många fall har stora svårigheter just nu.

– Jag tycker det är viktigt att vi som kommun visar vår personal uppskattning för ett bra arbete. Det är också viktigt att vi i den ansträngda situationen som vi är i just nu ger våra livskraftiga men små företag chansen att klara sig genom dessa tuffa tider. Det kommer snart en tid när livet kan återgå till det normala. Då vill vi kunna gå ut och handla i våra butiker, äta en god lunch eller ta en fika, säger kommunstryrelsens ordförande, Stefan Gustafsson.

I övrigt beslutade kommunstyrelsen att förbereda för ökad bemanning under semesterperioden. I de politiska partierna ska göras en överenskommelse om att genomföra sammanträden med mindre antal ledamöter. Arbetet för att använda digitala verktyg för politiska sammanträden fortsätter också. Bokslut för kommunen och de kommunala företagen fanns också med på kommunstyrelsens agenda. Dessa är nu klara och kommer inarbetas i en samlad årsredovisning som kommer att föreläggas fullmäktige i maj.

Min inledning till bokslutet och alla kommunstyrelsens beslut finns med som bilaga.

Alla besluten från kommunstyrelsens möte 31 mars Pdf, 123.5 kB.

Inledning till bokslutet Pdf, 98.1 kB.

Vid frågor kontakta:
Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande (KD)

0382-152 02 stefan.gustafsson@savsjo.se

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.