Lyssna på sidan Lyssna

Sävsjö och Vetlanda sa ja till Kretslopp Sydost

Publicerad:

PRESSMEDDELANDE: Sävsjö och Vetlanda kommuner sa ja till att gå samman i det nya kommunförbundet Kretslopp Sydost. Besluten togs i respektive kommunfullmäktige på måndagen och onsdagen. Samtliga kommuner inom KSRR har också sagt ja.

Hushållsavfall är kommunens ansvar och fram tills nu har Vetlanda och Sävsjö kommuner valt att ge uppdraget till Njudung Energi. Besluten innebär att från och med 1 januari 2021 kommer istället det nya kommunalförbundet Kretslopp Sydost att ta över ansvaret för hushållsavfallet.

För Njudung Energis kunder blir förändringen inledningsvis inte så stor. Under hela det första året ska vi jobba med förberedelser för att kunna implementera samma rutiner, arbetssätt och system i hela organisationen, klart under 2022. Ohlssons kommer att vara vår entreprenör även efter årsskiftet.

Njudung Energis kunder kommer efter 1 januari 2021 att få sin faktura för hushållsavfall från det nya förbundet. Kunderna kommer också att hitta information om hushållsavfall på en ny webbplats och informationsmaterial kommer att ha Kretslopp Sydost som avsändare. Förbundet kommer att få en ny logotyp.

Kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö och Vetlanda kommenterar:

– Beslutet om att bilda Kretslopp Sydost gör att vi i samverkan med andra kommuner kan skapa en stark, långsiktig organisation för avfallshantering. Beslutet ger oss möjlighet att ge våra invånare en utökad och kostnadseffektiv service samtidigt som vi tillsammans tar ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö.

– Vi har sedan länge kvitto på att både vi och KSRR ligger långt fram inom det här området. Att vi går samman i ett gemensamt förbund innebär att vi kommer att bli ännu starkare och kan fortsätta leda utvecklingen framåt och mäta oss med de bästa i landet, säger kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda Henrik Tvarnö (S).

Ett gemensamt förbund, med avfallshantering som enda uppdrag, ger många fördelar. Inte minst när det kommer till invånarservice anpassad till kommande krav, men också ur ett perspektiv där miljönyttan står i ständig fokus.

En sammanslagning bidrar även till kommunernas strävan att utveckla det avfallsförebyggande arbetet; både i de egna verksamheterna och i samhället i stort.

Det nya förbundet möjliggör större satsningar och investeringar, inom exempelvis digitalisering och minskad miljöpåverkan.

Grunden för det nya förbundet ligger i det redan befintliga kommunalförbundet KSRR (Kalmarsundsregionens Renhållare).

För Njudung Energis kunder blir förändringen inledningsvis inte så stor. Under hela det första året ska vi jobba med förberedelser för att kunna implementera samma rutiner, arbetssätt och system i hela organisationen, klart under 2022.

Njudung Energis kunder kommer efter 1 januari 2021 att få sin faktura för hushållsavfall från det nya förbundet. Kunderna kommer också att hitta information om hushållsavfall på en ny webbplats och informationsmaterial kommer att ha Kretslopp Sydost som avsändare. Förbundet kommer att få en ny logotyp.

FAKTA Kretslopp Sydost

  • Medlemskommuner: Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Vetlanda, Sävsjö, Torsås och Uppvidinge
  • Direktion: 19 ledamöter med representanter från samtliga kommuner
  • Huvudsäte: Moskogen, Kalmar
  • Förbundschef: Maria Schade

Vid frågor kontakta:

Stefan Gustafsson (KD)
Kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö
0382-152 02
stefan.gustafsson@savsjo.se

Henrik Tvarnö (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda
073-335 90 62
henrik.tvarno@vetlanda.se

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.