Lyssna på sidan Lyssna

Restauranger får tillsyn och stöd för att hålla nya lagen

Publicerad:

I dag börjar den nya lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla.
– Vi kommer att göra tillsyn under sommaren och vi finns här som stöd för restauranger och caféer att hålla reglerna, säger Linda Stennert, livsmedelsinspektör på Sävsjö kommun.

Det har länge funnits rekommendationer till serveringsställen i syfte att minska smittspridningen av covid-19. Nu blir flera av dessa rekommendationer till lag. Den nya tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder träder i kraft 1 juli och gäller fram till 31 december 2020. Lagen handlar främst om att lokalerna, både inne och ute, är utformade så att trängsel och smittspridning kan undvikas.

– Det kan till exempel handla om att borden inte får stå för tätt och att de tänkt till för att undvika köbildning och annan trängsel, berättar Linda Stennert.

Myndighetsförvaltningen vid Sävsjö kommun skickade ut rekommendationer till serveringsställen i kommunen redan i maj och flera har hört av sig för att få stöd.
– Vi har haft samtal med flera restaurang- och caféägare och stöttat dem i hur de ska tolka rekommendationerna. Det stödet kommer vi fortsätta ha, säger Linda Stennert.

Den nya lagen ger också kommunerna rätten att själva ta beslut om att stänga ned ett serveringsställe som inte följer reglerna, ett beslut som tidigare togs av smittskyddsläkare. En extra tillsyn av hur den nya lagen följs är planerad under sommaren. Denna kommer att samordnas med tillsyn av serveringstillstånd för alkohol.

Om du som gäst har frågor eller synpunkter kan du också kontakta myndighetsförvaltningen.
– Det kom in några få klagomål om trängsel i början, men de har åtgärdats och sedan dess har vi inte fått några fler klagomål, berättar Linda Stennert.

Linda understryker också allmänhetens egna ansvar i att minska risken för smittspridning.
– Det finns mycket vi själva kan göra som gäster. Alla behöver inte gå fram och beställa tillsammans. Är det redan många gäster på restaurangen kanske du kan komma tillbaka senare eller gå till ett annat ställe och är du sjuk ska du stanna hemma, säger hon.