Lyssna på sidan Lyssna

Besöksförbudet hävs på äldreboenden

Publicerad:

Från 1 oktober är det åter möjligt att besöka närstående på landets äldreboenden – så även i Sävsjö kommun. Men fortsatt försiktighet är viktigt, påpekar Kerstin Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Sävsjö kommun har erbjudit säkra besök utomhus under sommaren och många har kunnat träffas trots coronapandemin. Nu häver regeringen det nationella besöksförbudet och det blir möjligt för dig som anhörig att besöka din närstående även inne på boendet.

– Det känns roligt att vi nu kan öppna upp för besök även inomhus, när hösten kommer. Men det är viktigt att alla tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kerstin Carlsson.

I ett brev som kommer att lämnas till varje boende informerar socialförvaltningen om sin tillämpning av rekommendationerna. Där skriver man bland annat om vikten av att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom. Men det finns även en rekommendation om att hålla besöket begränsat till den boendes lägenhet.

– Vi har valt att inte ha besök i de allmänna utrymmena. För oss är det viktigt att de boende själva ska få bestämma om de vill träffa människor utifrån eller inte. Om någon inte vill eller vågar träffa andra ska de ändå kunna känna sig trygga i de allmänna utrymmena, säger Kerstin Carlsson.

Rekommendationen från Sävsjö kommun är därför att den besökande går direkt till den boendes lägenhet och att besöket hålls där eller utomhus om det är möjligt. Reglerna kring och möjligheten till besök kan komma att ändras om det skulle bli ett lokalt utbrott av Covid-19.