Lyssna på sidan Lyssna

Maten i skola och förskola

Maten har stor betydelse för barn och elevers hälsa och trivsel i skolan. Här kan du läsa mer om måltiderna i skola och förskola.

Näringsrekommendationer

Barnen och eleverna får enligt svenska näringsrekommendationer, en lunch som innehåller 25-35% av dagens totala energiintag. Barn som också går på fritids får frukost och ett mellanmål på eftermiddagen vilket fyller 25-35% av dagsbehovet.

Energibehovet under en dag är enligt rekommendationen

  • Frukost: 20-25%
  • Mellanmål: 5-15%
  • Lunch (skolmåltiden): 25-35%
  • Mellanmål: 5-15%
  • Middag: 25-35%
  • Eventuellt kvällsmål: 5-15%

Vad ingår i skolmåltiden?

Lagad huvudrätt, hårt bröd, smörgåsmargarin max 40% fetthalt, lättmjölk, vatten och salladsbuffé bestående av fyra sorters sallader eller rotfrukter, frukt.

När soppa serveras finns det alltid mjukt bröd med ost eller köttpålägg, samt att en matigare sallad, till exempel pasta, finns i salladsbuffén.

Tallriksmodellen

Det finns inga barn som inte får äta sig mätta, det finns alltid något att äta. För att vi ska kunna servera barnen och eleverna en näringsriktig måltid så är det väldigt viktigt att man äter enligt tallriksmodellen. Vi har begränsningar på vissa huvudkomponenter, det går bra att hämta mer mat om man äter efter tallriksmodellen.

Särskild kost av medicinska, religiösa eller etiska skäl

Du som är elev i Sävsjö kommuns skolor kan få annan kost än den som står angiven på matsedeln. Eftersom särskild kost kräver mer av kostenhetens personal så är det mycket viktigt att du äter av den särskilda kosten som du behöver eller har beställt. Som vårdnadshavare, eller myndig elev, ansvarar ni över att särskild kost avbeställs till respektive kök vid frånvaro från skolan.

Du ska fylla i en särskild blankett om du behöver särskild kost. Om skälet till specialkost är medicinskt ska ansökan kompletteras med intyg ifrån läkare eller dietist. Alternativt kan intyg ersättas med underskrift med medicinskt ansvarig på blanketten.
När du har fyllt i blanketten ska du lämna den till kostpersonal. Är du under 18 år krävs vårdnadshavarens underskrift.

Ansökan av särskild kost prövas och förnyas vid behov.
Blanketten kan du hämta här: Blankett för ansökan om särskild kost Pdf, 30.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Skolmjölk

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

 

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket
Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.