Lyssna på sidan Lyssna

Månadens eldsjälar - Sävsjö RC

Sävsjö RC Klubb satsar på egen lokal och renoverar med ideella krafter. Nu blir de en unik klubb i Småland.

 

Sävsjö RC satsar på egen lokal

Sävsjö RC Klubb är minst sagt i renoveringstagen. En ny stor lokal på Charkuterigatan i Sävsjö håller på att färdigställas för träning och tävling med radiostyrda bilar. Vi träffar ordföranden och eldsjälen Ted Wolfram som berättar om klubben första egna lokal.

- Detta ska bli en lokal som alla ska kunna nyttja, berättar han och visar hur det är tänkt med en hiss upp till förartornet och tillgänglighetsanpassad entré och toalett.

Träning, tävling och event

Tidigare körde klubben i sporthallen i Stockaryd och inför varje gång behövde man lägga ut en matta på golvet, placera ut gupp, banmarkeringar och förartorn i hallen. Nu blir det en permanent bana och klubbens cirka 60 medlemmar får helt andra och bättre förutsättningar att utöva sin sport. Man kan satsa ännu mer på ungdomsverksamhet och få fler att börja köra.

- Vi tänker också att vi ska anordna event till företag, konferensgäster eller privatpersoner som vill göra en aktivitet tillsammans, fortsätter Ted. Men framförallt ska det ju vara en mötesplats för oss i klubben, som nu kommer att ha fantastiska förutsättningar att träna och även arrangera tävlingar.

Unik inomhushall

Det finns ingen liknande inomhushall för motorsport i Småland, så Sävsjö RCKs nya lokal är unik.

- Ja, vi har gjort mycket som ingen annan förening har gjort, säger Ted. Utesäsongen för oss är kort och närmaste hall finns i Borås eller i Kallinge, så detta kommer innebära ett stort lyft för vår verksamhet.

Ted pekar och förklarar:

- Den största delen av ytan kommer upptas av själva banan, men här borta vid kortsidan kommer det att bli en mekarplats, som kommer användas av dem som är här och tränar och tävlar.

Hyra bil

De flesta som kör i klubben har egna bilar. Man köper ett kit och bygger själv. Karossen kommer olackad och där har man möjligheten att göra bilen personlig. Ted har låtit lacka ett Fantomenmotiv på sin. För den som inte har en egen bil finns det möjlighet att hyra från klubben för att testa på. Och Sävsjö RCK vill gärna få fler medlemmar.

- Ja, i den här lokalen kommer vi att ha möjlighet och plats, så du är varmt välkommen att pröva på, säger Ted Wolfram. Det här är en fantastisk hobby som passar många.

Klart i höst

Klubben hyr lokalen och kontraktet sträcker sig till 2030. Ideella krafter hjälps åt med all renovering och lägger ner mycket tid. Det har rivits vägg och satts upp belysning. Inom kort ska golvet reglas upp, förartornet ska komma på plats, väggarna ska ljudisoleras och ventilationen installeras. Projektet finansieras av pengar från Leader Linné, RF SISU, Sparbanksstiftelsen Alfa och flera sponsorer. Planen är att lokalen ska stå helt klar i höst, men att det ska gå att provköra redan under våren.

Om du vill veta mer om Sävsjö RCKs aktiviteter kan du följa dem på Facebook, sök på Sävsjö RC.