Lyssna på sidan Lyssna

Månadens eldsjälar - Vrigstad samhällsföreing

I Vrigstad säger man inte att ”nån annan fixar”. Här är man aktiv och gör saker tillsammans för att samhället ska växa. Vi har träffat Mathilda Backstig, en av eldsjälarna i föreningens styrelse.

 

Vrigstad samhällsförening – här jobbar man tillsammans

Många förknippar kanske Vrigstad samhällsförening med stora evenemang med mycket publik, som valborgsmässofirande och julmarknad. Men samhällsföreningen är mycket mer än en jippofixare.

- Vi jobbar för att Vrigstad ska vara ett attraktivt ställe att leva och verka i, säger Mathilda Backstig, som är en av nio ledamöter i föreningens styrelse. Vi har ett brett uppdrag där det handlar om att på olika sätt få Vrigstad attraktivt för boende, besökare och inte minst företag.

Utveckla samhället

Att få företag att etablera sig i Vrigstad och på så sätt få flera arbetstillfällen och fler invånare är något som föreningen jobbar för. Att på olika sätt bidra till att utveckla samhället är grunden för föreningens arbete och det sker på fler olika plan.

- Att sätta Vrigstad på kartan genom att erbjuda ett stort valborgsfirande som är gratis för alla och dit det kommer kända artister är jätteroligt, säger Mathilda. Men vi engagerar oss också i samhällsplaneringen, som kommunens nyss beslutade översiktsplan. Dessutom gör vi praktiska saker tillsammans, som rivningen av den gamla scoutstugan för några år sedan till exempel.

Stolta och engagerade

Engagemanget i föreningen är stort och invånarna är stolta över sitt samhälle. Vid de gemensamma arbetsdagarna händer det inte sällan att någon cyklar förbi, hoppar av cykeln en stund och hjälper till med det man kan.

- Vi har ett gemensamt driv, säger Mathilda. Vi kan olika saker och har olika infallsvinklar och det stärker föreningen. Det blir en gemenskapsgrej!

I Vrigstad säger man hej

Mathilda har själv bott i Vrigstad sedan hon var barn och har inga planer på att flytta därifrån. Hon pratar om det strategiska läget mellan Växjö och Jönköping, en bra skola, otroligt vacker miljö med många sjöar och ett aktivt samhälle. Här hejar man på varandra, det är hjärtligt.

Jag ville engagera mig i en förening som inte hade med idrott att göra, säger Mathilda. Nu har jag varit aktiv i samhällsföreningen i åtta år och tycker att det är väldigt spännande att få vara med och utveckla Vrigstad. Jag tror också att det finns ett behov hos människan att tillhöra något, en grupp, och då är föreningslivet ett fint forum för att få en gemenskap