Lyssna på sidan Lyssna

Ny livsstil gav tid över för annat

I rollen som utvecklingschef är Kristin Nilsdotter Isaksson en nyckelperson i frågor som rör landsbygdsutveckling, samhällsbyggnad, tillväxt för näringslivet och miljö- och hållbarhet.
– Allt går mycket smidigare i Sävsjö än i Jönköping, där vi bodde tidigare!


Kristin Nilsdotter Isaksson

 

Nästan sju år har gått sedan det lediga jobbet och drömmen om ett hus på landet fick Kristin och hennes familj att packa flyttkartongerna och styra färden mot Sävsjö. Efter hand har livet här blivit en ny livsstil, samtidigt som det skapats oanade möjligheter att hinna mer på kortare tid.

– Att hämta på förskolan tar fem minuter istället för 40. Vardagen har blivit mycket enklare, säger hon.

I Kristins roll som utvecklingschef ingår att spana på omvärlden och analysera kommunens styrkor och svagheter.

– Här råder entreprenörs- och tillsammansanda på riktigt. Sävsjö kommun har ett spännande innovationsklimat där beslut tas snabbt, säger hon.

Att öka graden av digitalisering inom den egna kommunala verksamheten, i skolan och i det lokala näringslivet ser hon som avgörande. Kristin vet att omställningen redan pågår och att en ny typ av jobb håller på att etableras där det spelar mindre roll var man befinner sig fysiskt.

– Man kan bo där och jobba här, eller vice versa. Med digitaliseringen följer fantastiska möjligheter, såsom att viktiga kommunala servicefunktioner håller öppet dygnet runt på nätet, att företagen ökar sin grad av automation och att butikerna når en bredare marknad med e-handel. Detta sammantaget ökar konkurrensförmågan, men det görs inte av sig själv och är heller inte helt smärtfritt. I alla omställningsprocesser finns det stora utmaningar att arbeta med, poängterar hon.

Detta är också syftet när Sävsjö kommun marknadsför 2018 som ett temaår för digitalisering. Målet är att sätta fokus på de här frågorna och para ihop lokala företag med rätt kompetenser i och utanför kommunens gränser.

Många spännande jobb finns redan idag att söka här och Kristin funderar över vägen framåt:

– De funktioner som kan digitaliseras ska digitaliseras. På så sätt frigörs resurser till de mänskliga möten som utgör själva kittet i vårt samhälle!