Lyssna på sidan Lyssna

Översiktsplan för Sävsjö kommun

Webbplatsens tillgänglighet

Den här sidan beskriver hur webbplatsen savsjo.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Här kan du läsa om det finns brister i tillgängligheten eller hur du kan göra för att rapportera brister som du upptäcker.

Sävsjö kommun står bakom den här webbplatsen savsjo.se och dess tillhörande webbplatser visitsavsjo.se, savsjo.se/oversiktsplanen samt snab.nu.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Webbplatsen är delvis tillgänglig. Den är gokänd enligt flera automatiska kontroller. Vi kan dock inte garantera att allt innehåll uppfyller krav om pedagogiskt tillgänglighet och klarspråk, eller att samtliga dokument uppfyller kraven.

Kända problem

Dokument som inte är tillgänliga

Majoriteten av dokument på webbplatsen är uppdaterade för att klara tillgänglighetskraven. Vi kan dock inte helt garantera att det inte finns dokument som inte uppfyller kraven. Vi arbetar löpande med att kontrollera dokument och att utbilda personal i att göra dokument tillgängliga. Om du hittar ett dokument som du inte kan läsa är du välkommen att kontakta oss så att vi kan åtgärda felet. Använd formuläret på sidan Rapportera tillgänglighetsfel.

Kartor

Vissa kartor undantas lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Därför är inte alla kartor på webbplatsen tillgängliga. Våra kartor har flera ikoner som inte är satta som dekorationsbilder enligt krav [WCAG 1.1.1 (A)]. Vi har meddelat våran leverantör och detta kommer att ändras i en uppdatering. Vi försöker se till att våra kartor är så tillgängliga som möjligt med goda kontraster med möjlighet att använda tabbtangenter i interaktiva kartor.

Pedagogik, utformning och utseende

Våra webbplatser uppdateras kontinuerligt av flera olika redaktörer. Därför kan vi inte garantera att allt innehåll uppfyller alla pedagogiska tillgänglighetskrav. Vi arbetar löpande för att korrigera de tillgänglighetsfel som finns och utbilda redaktörer för att undvika att nya tillgänglighetsfel uppstår.

  • Våra webbsidor kan sakna beskrivande rubriker och etiketter och kan påverka dig som använder skärmläsare eller navigerar med tangentbordet.
  • Vi strävar efter att klarspråk ska genomsyra alla våra webbplatser och undviker därför instruktioner som innehåller sensoriska kännetecken, exempelvis beskrivningar av höger och vänster. Det kan dock förekomma på någon av våra webbsidor och påverka dig som använder skärmläsare eller använder webbplatsen på en annan enhet än en dator.
  • Våra webbsidor kan sakna beskrivande sidtitlar och kan påverka de flesta användare.

Rörlig media

Sävsjö kommun har som mål att texta allt rörlig material som publiceras på våra webbplatser, även innefattande bildtexter.

Genom vår leverantör erbjuder Sävsjö kommun textningar av sändningarna av kommunfullmäktiges sammanträden. Du kan se kommunfullmäktiges sammanträden via Sävsjö kommuns webb-TV. Vi har för närvarande inte möjlighet att texta livesändningar från kommunfullmäktiges sammanträden utan erbjuder istället en textad version av livesändningen inom 14 dagar. Det finns möjligheter till alternativa presentationer av rörlig media, exempelvis transkribering. I nuläget kan vi inte erbjuda en fullskalig syntolkning av kommunfullmäktiges sammanträden men ser över hur vi kan öka tillgängligheten med denna teknik.

Tredjepartsinnehåll

Det finns e-tjänster, tredjepartsinnehåll och system, som du når via savsjo.se, som inte uppfyller kriterierna i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Ett flertal av de system och e-tjänster som inte uppfyller lagkraven är system som vi inte själva äger eller kan justera i. Det är ett långsiktigt arbete att tillgänglighetsanpassa system med kopplingar till savsjo.se. Det kommer att förändras genom att ställa krav vid upphandlingar och på andra sätt påverka leverantörer att tillgänglighetsanpassa sina lösningar.

Få hjälp med otillgängligt material

Om du behöver innehåll från webbplatsen savsjo.se som inte är tillgängligt kan du meddela oss. Svarstiden är normalt två dagar.

Du kontaktar oss på följande sätt:

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss med hjälp av formuläret för tillgänglighetsfel så att vi får veta att problemet finns.

Du kan också meddela oss på följande sätt:

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) Länk till annan webbplats. och påtala det.

Hur vi har testat webbplatsen

Webbplatsen publicerades den 1 november 2018.

Webbplatsens tillgänglighet testas löpande av plattformen SiteVisions inbyggda kontroll.

En automatisk bedömning gjordes 24 juni 2024 genom verktyget Accessibility Insights for Web.

Samtliga dokument granskades under juni 2024.

Denna redogörelse uppdaterades senast 24 juni 2024.